La ce se referă un credit verde?

Un împrumut verde este un instrument de credit care are ca obiectiv principal promovarea și finanțarea activităților și proiectelor care au ca scop reducerea impactului energetic asupra mediului. În ultimii ani, de la criza energetică din 1973 până în prezent, cererea acestora a crescut treptat în mod constant odată cu atenția tot mai mare față de problemele de mediu care s-a dezvoltat în lume și în România.

Utilizarea progresivă a surselor de energie regenerabilă, în detrimentul celor poluante și neregenerabile, a permis așadar creșterea cererii de credite verzi. Acest aspect se referă atât la proiecte de anvergură redusă, precum achiziționarea unei biciclete sau a unui scuter electric sau achiziționarea unui automobil hibrid sau electric, cât și la proiecte care necesită o utilizare mai mare a resurselor, precum renovarea unei clădiri în urma criterii specifice.economisirea energiei şi protecţia mediului.

Prin urmare, prin împrumuturile verzi, băncile și companiile financiare încurajează și ajută comportamentul de consum al persoanelor fizice și al întreprinderilor care decid să aibă un impact mai mic asupra mediului, schimbându-și stilul de viață sau ciclul de producție. Stimulentele guvernamentale joacă, de asemenea, un rol foarte important în acest proces,

Împrumut verde – Ce reprezintă acesta?

După ce am definit pe scurt despre ce vorbim atunci când ne referim la un împrumut verde, este bine să ne oprim și pe câteva aspecte care îl identifică. In primul rand, este necesar sa retinem ca este un credit cu unul dintre cele mai mici profiluri de risc dintre scopurile creditelor personale. Acest aspect este cu siguranță influențat de marele avantaj care presupune implementarea unor intervenții eco-durabile asupra bunurilor primare precum locuința sau mobilitatea.

Acest lucru, practic, înseamnă că cu un credit verde vei avea dobânzi mult mai mici decât cele ale altor produse similare. Exemplul clasic este cel al creditului pentru renovarea normală a unei case care, în comparație cu un credit verde pentru intervenții eco-sustenabile asupra casei, va avea dobânzi semnificativ mai mari.

Avantajele credit casa verde

Te-ai hotărât să începi să economisești datorită renovărilor la casa ta ? Vrei să treci în sfârșit la mașini electrice sau hibride, să cheltuiești și să poluezi mai puțin atunci când te muți? Având în vedere rezultatele nete pozitive oferite atât solicitantului, cât și comunității, împrumuturile verzi au o serie lungă de avantaje precum:

  • eliminarea tuturor costurilor preliminare;
  • prelungirea duratelor;
  • un plan flexibil de amortizare;
  • reducerea ratelor dobânzilor;
  • condiţii facilitate faţă de un împrumut personal normal.

Cum să aplici pentru un credit verde

Din cele spuse până acum, reiese că împrumuturile verzi aduc cu ele o serie lungă de avantaje deloc neglijabile pentru un solicitant. Pentru a nu pierde aceste concesii, este bine ca cei care solicită un credit verde să o facă în cel mai corect mod.

Primul pas fundamental este sa ajungeti la cererea de credit cu o buna pregatire pe tipul de subiect care va fi abordat cu institutia de credit, avand si o intelegere clara a ofertei competitive a diverselor institutii prezente pe piata.

Pentru a obtine un credit verde este necesara apoi prezentarea unui deviz foarte detaliat in raport cu bunul ce urmeaza a fi achizitionat, instalat sau construit, pentru a confirma criteriile de evaluare a creditului cu cererea inaintata.


Realizează-ți proiectele eco-sustenabile cu împrumutul verde. Alege ce este mai bun pentru tine și planetă.