Care este diferenta dintre creditul imobiliar si cel ipotecar?

Top diferențe dintre creditul ipotecar și creditul imobiliar?

O alegere este să obțineți un împrumut bancar dacă doriți să cumpărați o casă, dar nu aveți numerar. Creditul ipotecar si creditul imobiliar sunt doua dintre optiunile de finantare pe care le ai. Dar care sunt diferențele, avantajele și dezavantajele dintre cele două?

În ciuda faptului că un credit ipotecar este un fel de credit imobiliar, cei doi au caracteristici distincte care diferă de la bancă la bancă. Tehnica de garantare a împrumutului face cea mai mare diferență:

  • Creditul ipotecar este garantat de locuinta pentru care a fost obtinut.
  • Pentru creditul imobiliar, acesta este susținut de proprietatea achiziționată sau de alte proprietăți (inclusiv un apartament, o casă și un teren) deținute de solicitantul de credit sau de terți.

Întinderea părții finanțate, garanția solicitată și asigurarea necesară sunt cele trei variații cheie între cele două tipuri de împrumuturi. Cea mai bună opțiune pentru dvs. este un împrumut ipotecar dacă nu aveți o reședință pe care să o folosiți drept garanție, dar aveți bani rezervați din care puteți plăti avansul. Împrumutul imobiliar este răspunsul, însă, dacă în prezent dețineți o locuință și doriți să achiziționați alta, dar nu aveți fondurile pentru avans.

Ratele dobânzilor asociate fiecărui tip de credit prezintă, de asemenea, o diferență. Când vine vorba de credite ipotecare, rata dobânzii se poate modifica în funcție de modificările unui indice de referință specificat în contract. În funcție de starea de sănătate a piețelor financiare și monetare, rata dobânzii pentru un credit imobiliar se poate modifica în orice moment. Banii sunt trimiși în contul solicitantului de credit pentru împrumuturi imobiliare și în contul vânzătorului proprietății relevante pentru împrumuturi ipotecare.

Creditul ipotecar este supus unor reglementări mai stricte, iar ca urmare a legilor, rata dobânzii nu se poate modifica la fel de repede ca la un credit imobiliar. În teorie, băncile sunt capabile să stabilească cerințe de credit în conformitate cu propriile politici interne, iar Codul civil reglementează garanțiile.

Deși creditul imobiliar are un nivel de risc mai ridicat, acesta este mai tolerant când vine vorba de tipurile de garanții care sunt acceptabile. În schimb, în timp ce poate părea mai rigidă, ipoteca este considerată a fi mai sigură. Ambele împrumuturi au avantaje și dezavantaje.


Creditele ipotecare și imobiliare pot fi reprezentate de același produs la unele bănci sau de două produse diferite la alte bănci.