Știai care sunt diferitele tipuri de dobanda în România?

În momentul în care te decizi să optezi pentru obținerea unui anumit tip de împrumut, primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este rata dobânzii. În acest mod, îți vei da seama dacă are sens să semnezi un contract pe baza acestuia. Dacă ești pe deplin informat încă de la început, vei putea evita anumitele probleme.

Dobânda a fost create pentru acoperirea riscurilor asumate de către creditor și îi asigură acestuia că își va primi banii înapoi garantat. Așadar nu vor exista probleme în acest sens, însă, tu trebuie să te asiguri că dobânzile nu sunt foarte ridicate.

Acestea fiind spuse, pot fi luate în considerare două rezultate. Fie câștigi dobândă atunci când contribui cu banii, fie plătești dobândă atunci când iei un împrumut. Acest lucru este legat de faptul în care împrumuți bani unei organizații financiare atunci când vrei să îți menții fondurile într-un depozit bancar. Dacă alegi să aleși respective suma de bani în custodia băncii pentru o perioadă în conformitate cu un contract pe care l-ați încheiat cu ei și cu unele cerințe legale relevante. Operatorul bancare adaugă o anumită sumă suplimentară în contul tău ca recompensă pentru această depunere.

Drept urmare, pe lângă banii pe care ai ales să îi depui, vei câștiga și bani din respective dobândă. În schimb, vei fi responsabil pentru plata dobânzii la împrumut atunci când banca îți oferă banii.

Ce fel de tipuri dobânzi există?

Există două forme diferite de dobândă care pot fi applicate atunci când dorești să optezi pentru un împrumut:

• Dobândă de tip simplu;
• Dobândă compusă.

Rata fixă a dobânzii a contractului de credit este decisă la acel moment și nu poate fi modificată în perioada de finanțare.

Dobândă simplă

Acest tip de dobândă se aplică de cele mai multe ori împrumuturilor cu termen de maximum un an. Se determină pe baza sumei totale a împrumutului și a ratei dobânzii pe care banca a stabilit-o.

În mod practic, dobânda la un împrumut de 1000 de lei cu o dobândă lunară în valoare de 2% este, așadar, de 2% din 1000 de lei, sau 20 de lei în fiecare lună. Dobânda totală după contabilizare pentru întregul an va fi de 240 de lei.

Dobânda acumulată

Conceptul de dobândă compusă, uneori cunoscut sub numele de „dobândă pe dobândă”, este un alt termen pe care îl puteți vedea în plus față de DAE și dobândă de bază. Totuși, acest lucru se aplică numai atunci când împrumuți băncii; in cazul investitiilor, depozite capitalizate. De exemplu, dacă creați un cont de economii, veți primi „x suma” în plus față de dobânda simplă pentru primul an. Veți primi dobândă aplicată investiției inițiale (dobândă simplă), precum și dobândă aplicată la „suma x”, care a fost derivată din dobânda primului an, în al doilea an. Ca urmare, este descoperit interesul compus.

Ce este dobânda efectivă anuală (DAE) și de ce este importantă

Dobânda efectivă anuală (DAE), în conformitate cu OUG 50/2013, reprezintă costul total al creditului pentru consumator. Acesta include taxele asociate, cum ar fi taxele de administrare, taxele de analiză a fișierelor, taxele de procesare, taxele de închidere a dosarului, comisioanele de retragere sau de consultare a soldului și sunt declarate ca procent anual din suma totală a împrumutului.

DAE este în esență costul anual al contractului. Este esențial să fim conștienți de faptul că DAE ține cont și de inflație.


Înainte de a aplica pentru un împrumut, asigură-te că verifici politica și cerințele fiecărui IFN în parte.