Care sunt diferențele esențiale dintre card de credit și card de debit?

Când vine vorba de desemnarea cardului lor bancar, mulți folosesc greșit termenul „card de credit”. Și totuși cele mai multe „carduri de debit” sunt cele care sunt puse la dispoziție clienților de către unitățile bancare. Așadar, cum să diferențiem aceste două tipuri de carduri?

Prin „card de debit” înțelegem cardul bancar care se găsește cel mai des în portofelul oamenilor. Acesta este un mijloc de plată național (sigla CB) sau internațional (Visa, Mastercard etc.) oferit de bancă la deschiderea unui cont curent . La fiecare cumpărare sau retragere de bani efectuată cu un astfel de card, contul atașat acestuia se debitează conform modalităților alese de titular, de comun acord cu bancherul acestuia:

Card de debit sau credit

Fie debitarea este imediată cu autorizare sistematică. La fiecare plată, se efectuează o verificare a soldului pentru a verifica dacă contul este suficient alimentat pentru a acoperi tranzacția. Contul este apoi debitat zilnic, pe măsură ce operațiunile progresează. Această categorie include Maestro, Visa Electron și cardurile preplătite;

Fie debitarea este imediată fără autorizare sistematică. Controlul este aleatoriu pentru sume mici, deci există riscul de descoperire de cont. Pe de altă parte, o cerere de autorizare se face sistematic peste o anumită sumă sau pentru plăți în străinătate. Suma este debitată în general în 24 până la 48 de ore.

În funcție de obiceiurile lor de cheltuieli, este la latitudinea deținătorului să aleagă cu atenție debitul cardului său. Într-adevăr, cu cât este mai mare flexibilitatea de utilizare, cu atât este mai mare riscul de descoperire de cont.

Deținătorul cardului de debit folosește banii pe care îi are la dispoziție în contul său bancar.


Funcționarea cardului bancar și condițiile lui de utilizare vor depinde de bancă, dar și de cardul ales de client.

Acestea sunt carduri Visa Electron, Mastercard, card Visa, card Maestro.