Poți să iei un credit dacă nu ai contract de muncă?

29 May    BLOGUL

Poți să iei un credit dacă nu ai contract de muncă?

Creditele bancare sunt foarte greu de luat dacă nu ai un contract de muncă pe perioadă nedeterminată și imposibil dacă nu poți dovedi că lucrezi undeva. Totuși, piața muncii are foarte multe categorii de profesioniști care au nevoie de bani. Freelancerii, zilierii, liber – profesioniști sunt oameni care lucrează, plătesc taxe la stat dar de bănci nu sunt recunoscuți ca având un venit. Ei bine, IFN-urile au o altă politică a documentației doveditoare a venitului. De altfel, IFN-urile acceptă adeverință de venit sau orice altă dovadă că ai un venit.

Cum faci dovada că ai venit atunci când nu ai contract de muncă

După cum spuneam, în cazul în care vrei să iei un credit online fără contract de muncă poți să apelezi la o adeverință de venit. Aceasta trebuie completată de angajator. Ea poate fi completată chiar dacă lucrezi la negru. În definitiv, persoana pentru care lucrezi indică faptul că tu ai un venit stabil. Dacă iei bani din mai multe surse, este indicat să mergi pe la toate acele firme pentru a mări șansele de a lua maximul de credit. Trebuie să știi că cuponul de pensii este considerat adeverință de venit.

Istoricul bancar contează

În cazul în care nu poți prezenta dovadă că ești angajat, fie un contract de muncă, fie o adeverință de venit, poți să te justifici cu istoricul bancare. Aceasta este cea mai bună modalitate de a obține împrumutul dacă este freelancer sau zilier. Dacă dovedești că în bancă ți-au intrat în fiecare lună din ultima jumătate de an o sumă anume de bani, atunci ai șanse să obții împrumutul. De asemenea, trebuie să nu mai fi avut restanțe la plata creditelor și nici să nu fii înregistrat la Biroul de Credite ca rău-platnic.

Poți să te ajuți de garanții

În cazul în care vrei să iei un împrumut dar nu ai carte de muncă, atunci poți să aduci garanții care să susțină suma cerută. Oricum garanții îți vor fi cerute dacă suma de bani pe care vrei să o împrumuți este mare. Cu alte cuvinte, trebuie să pui gaj un bun fizic sau imobiliar pentru a primi un credit substanțial. Aceasta este modalitatea băncii de a se asigura că va primi banii împrumutați înapoi. Nu îți ia nimeni mașina, însă dacă nu plătești ratele, cu siguranță vor exista repercusiuni.

Ce sumă de bani poți împrumuta dacă nu ai carte de muncă

În toate situațiile ocupaționale suma maximă a creditului este calculată în funcție de venit. Nu vei primi zeci de mii de lei dacă ești plătit minimul pe economie. De asemenea, dacă oferi o garanție, suma maximă reprezintă cel mult 75% din valoarea indicată de expertul evaluator, nu din valoarea pieței.

Dacă nu ai nici măcar o adeverință de venit, atunci poți să împrumuți maxim 1500 lei de la unele IFN-uri. În această situație ar trebui să te aștepți la o dobândă mai mare. Nu toate IFN-urile cresc dobânda în cazul în care nu vii cu garanții și nici cu adeverință de venit.

În România poți să împrumuți bani fără carte de muncă. Creditele IFN sunt create pentru a ajuta populația, prin urmare sunt foarte flexibile și în ceea ce privește documentația dar și a perioadei de creditare. Astfel, atunci când ai nevoie de bani, poți să iei un credit online chiar dacă nu ai carte de muncă sau contract de muncă pe perioadă nedeterminată.

By