Ce instituții financiare nebancare noi sunt?

IFN-urile ocupă un spațiu din ce în ce mai mare în circuitul financiar global. Un proces care se desfășoară de ceva vreme și are repercusiuni profunde pentru bănci, pentru politica monetară, pentru stabilitatea sistemică a circuitului financiar global.

Sistemul financiar este alcătuit dintr-un număr mare de instituții care sunt dincolo de bănci. După cum indică numele, o instituție financiară nebancară este una care furnizează servicii sau produse financiare, dar nu aparține formal sau informal unei bănci. Și atunci ce îmi pot oferi?

Sistemul financiar

O instituție financiară este o entitate care desfășoară operațiuni de intermediere financiară, adică colectează bani de la clienții săi pentru a-și efectua operațiunile monetare și acordă diferite tipuri de produse sau servicii precum credite, împrumuturi, investiții de capital, asigurări, administrare de fonduri, managementul activelor, printre altele.

Instituții financiare nebancare (IFN)

Instituțiile care nu sunt dependente de sistemul bancar au obiective diferite și în funcție de acestea, este modul în care sunt clasificate. Unul dintre principalele avantaje pe care le oferă este că își duc activitățile de finanțare către sectoare ale populației care nu pot accesa cu ușurință creditul bancar și către companii care nu au un istoric de creditare de altădată, ceea ce oferă antreprenorilor și IMM-urilor posibilitatea de a accesa finanțare și poate fi consultat în biroul entităților financiare.

Entitățile financiare nebancare încurajează participarea statului, a inițiativei private și a sectorului social, astfel încât, indiferent de scopurile urmărite de fiecare dintre sectoarele menționate, acesta să îndeplinească un obiectiv anume, care este satisfacerea nevoii unui public țintă care ii lipsesc serviciile oferite de băncile comerciale, o populație care nu este in interesul ei pentru ca prezinta un risc ridicat.

Ținând cont de situația existentă și de schimbările actuale care au loc în politica economică și socială cubaneză, astăzi băncile joacă un rol important în realizarea diferitelor operațiuni financiare, oferind o gamă largă de servicii companiilor, entităților, fermierilor, cooperativelor și populației. In general, printre care se numără acordarea, controlul si recuperarea creditelor bancare in ambele valute, in conformitate cu principiile existente in tara.


Instituțiile financiare nebancare ajută companiile și oamenii să se dezvolte cu serviciile financiare într-un mod diferit decât banca tradițională.