Împrumut bani în Ron sau în valută – care este varianta mai buna?

Conform recomandărilor BNR, un debitor ar trebui să solicite un credit în moneda în care este plătit. Acest lucru înseamnă că, pe teritoriul României, moneda în care pot fi accesate împrumuturi este Ron. Numai că, în cazul creditelor ipotecare, imobiliare și auto, vânzătorii stabilesc un preț în valută. Acest lucru se întâmplă pentru că valoarea avansului plătit de cumpărător să fie mai mare.

La creditele din aceste categorii, valoarea exprimată în Ron înseamnă un avans de 15%, în timp ce la împrumuturile în valută, acesta este de 20-25%. Reține că, în acest moment, pe piață sunt foarte puține produse bancare în valută (se acordă echivalentul în Ron pentru monedele străine). În cele ce urmează vom analiza care este situația pe piața de credite din România și care sunt opțiunile cele mai avantajoase pentru un debitor!

Creditele în Ron – între beneficii și dezavantaje!

Dobânda variabilă este motivul pentru care un împrumut în Ron este atât de periculos pentru debitori. Fluctuația monedei naționale în raport cu principalele valute (Euro și Dolarul) este destul de deranjantă pentru clienții care au accesat credite în Ron. Indicele ROBOR a avut o perioadă agitată în timpul crizelor financiare și sanitare, dar în 2021 s-a mai stabilizat. De exemplu, Robor la 3 luni a înregistrat o evoluție ascendentă, de la 1, 5 la începutul lunii iulie până la 1, 52 la începutul lunii august.

Scăderea valorii dobânzii-cheie de referință de către BNR a condus la o echivalare a creditelor în Ron și a celor în valută. Fluctuațiile valutare sunt dăunătoare debitorilor care au accesat împrumuturi în valută și care înregistrează venituri în Ron pentru că acest lucru echivalează cu o creștere a ratei lunare în funcție de nivelul la care ajunge cursul la data efectuării plății. De aceea, astăzi este mai avantajos să soliciți un credit în Ron pentru că nu vei avea de suferit din această cauză.

Credite lei sau în valută

Pentru a evita orice dilemă legată de moneda în care să accesezi un împrumut, optează pentru un credit în Ron, dar care să aibă o dobândă fixă. În plus, în acest moment, piața de creditare se bazează aproape în exclusivitate pe oferte de împrumuturi în Ron. Desigur, în măsura în care venitul realizat este în valută, un contract de credit în Ron este avantajos datorită fluctuației cursului valutar.

În concluzie, cei care câștigă în moneda națională, să se împrumute în Ron, iar cei cărora le sunt virați Euro sau Dolari, o pot face în valuta respectivă sau pot opta pentru credite în moneda românească!


Avem cele mai bune oferte pentru toate nevoile dvs. de imprumut.

Cautați aici pentru a vedea ce alte oferte există!