Împrumuturi bani nebancare prin notar

Există anumite situații în care alegi un împrumut între persoane fizice sau chiar un împrumut de la familie și prieteni. Spre deosebire de împrumutul bancar, acest tip oferă mai multe beneficii cum ar fi flexibilitatea și simplitatea. Însă, chiar și în aceste cazuri este recomandat să ai în vedere anumite măsuri de siguranță și de precauție pentru a nu ajunge la certuri ulterior. Încearcă să faci totul pe cale legală încă de la început pentru a fi totul în regulă în relația ta familială sau de prietenie.

Alege să închei un împrumut prin notar

Este înțeles că foarte mulți dintre noi alegem să cerem ajutorul familiei sau prietenilor atunci când trecem prin momente mai puțin frumoase. Chiar și în acest caz trebuie să avem o măsură de precauție pentru evitarea litigiilor și problemelor cu autoritățile fiscale.

Dacă alegi un notar și dorești să închei un contract garanție atunci când împrumuți bani de la o persoană fizică. În plus atunci când vorbim despre un împrumut mai mare se poate face dovada restituirii.

În contract trebuie să se specifice că este un credit rambursabil și să se menționeze valoarea acestuia durata dar și ratele. În unele cazuri se poate solicita și o anumită dobândă. Dacă vorbim despre dobândă atunci trebuie să vorbim și despre purtarea venitului impozabil.

Un astfel de credit nebancar e purtător de dobândă. Acestea fiind spuse debitorul are datoria de a declara dobânda pe care o plătește, iar creditorul va trebui să o includă în declarația sa anuală de impozit la rubrica venituri din Capital mobilier. Acest lucru este valabil că ați făcut împrumutul cu acte notariale sau nu.

De asemenea, este recomandat să păstrezi dovada plăților făcute către creditor chiar și atunci când vorbim despre un membru al familiei.


Cel mai bine în momentul în care alegi să împrumuți o sumă mare de bază spunem pentru o locuință sau pentru începerea unei anumite afaceri este să apelezi la un notar să încheie contractul de împrumut.