În cazul unui divorț, este normal să ne gândim la modul de distribuire al activelor. Totuși, ce se intampla atunci cand exista împrumuturi unde ambii soți figureaza ca titulari? Un proces de divorț poate fi complicat în multe feluri, mai ales atunci când acesta nu este de comun acord. Situația împrumuturilor comune este un aspect ce trebuie agreat de ambii soți, astfel încât să nu rămână nimic nerezolvat odată cu încheierea căsătoriei.

Cum se impart creditele negarantate in cazul divortului?

În rândurile următoare vom prezenta toate opțiunile pentru a soluționa o situație atunci când există un împrumut și apare divorțul.

Plata datoriei și anularea creditului

Pentru a evitarea unor eventuale discordii intre viitorii foști parteneri, cea mai bună opțiune este de a plăti datoria cât mai repede posibil. În cazul finanțării unui activ, ceea ce se poate face dacă nu există suficienți bani în acest moment, este să se vândă acel activ pentru a putea plăti ceea ce lipsește din împrumut și a acoperi datoriile.

Schimbarea proprietarului

În cazul în care unul dintre soți dorește să se bucure în continuare de activul finanțat, o opțiune bună este schimbarea dreptului de proprietate în contractul de împrumut. În acest caz, trebuie luat în considerare faptul că banca este cea care trebuie să evalueze dacă partea care păstrează creditul are o situație financiară adecvată pentru acesta.

Împărțirea împrumutului

Dacă niciuna dintre cele două variante menționate mai sus nu este adecvată, există o a treia soluție: împărțirea împrumutului. Aici sunt păstrați cei doi deținători și fiecare dintre soți trebuie să fie însărcinat cu plata a jumătate din fiecare plată lunară. Este o alternativă simplă, dar care implică riscuri, deoarece se poate întâmpla ca o singură parte să se bucure de activul finanțat sau să împartă utilizarea acestuia cu cealaltă parte într-un mod echitabil. De asemenea, în cel mai rău caz, se poate întâmpla ca una dintre părți să nu mai efectueze plățile corespunzătoare fără o notificare prealabilă.